Visi žinome, kad būtina valgyti vaisius, dėl juose esančio vitamino C, tačiau ar tikrai žinome, kokia yra vitamino C nauda? Ši medžiaga saugo širdį ir kraujagysles, mažina kraujospūdį bei cholesterolio kiekį. Ji būtina kolageno sintezei. Be to, tai – galingas antioksidantas. Skirtingai nei daugelis gyvūnų, žmonės negali patys susintetinti vitamino C ir turi gauti jo su maistu. Rekomenduojama paros dozė yra 90 mg vyrams ir 75 mg moterims. Tai viena didelė stiklinė apelsinų sulčių arba sauja juodųjų serbentų [1].

 

Kodėl vitaminas C – toks svarbus?

Ar kada klausėte savęs, kodėl vitaminas C – toks svarbus? Visų pirma, pateiksime šiek tiek istorijos. 1920-aisiais metais vitaminą C pirmasis nustatė būsimasis Nobelio premijos laureatas Albertas Szent-Györgyi iš Vengrijos Segedo universiteto, kuris atskleidė šio esminio vitamino vaidmenį, gydant ir užkertant kelią skorbutui, – ligai, atsirandančiai dėl vitamino C trūkumo.

Iki šio itin svarbaus atradimo, maždaug 50 % jūreivių sirgdavo skorbutu – liga, kuri dabar pripažįstama, kaip išsivystanti dėl askorbo rūgšties trūkumo. Pastebėta, kad skorbuto vystymąsi pristabdydavo citrusiniai vaisiai. Todėl citrinų ar laimo sultys tapo jūreivių dienos raciono dalimi. Taigi, akivaizdu, kad svarbu į savo racioną įtraukti aptariamos medžiagos gausių vaisių. Tačiau, vitaminas C nėra vienintelė imunitetą stiprinanti medžiaga. Daugiau apie tai skaitykite mūsų straipsnyje apie imuniteto stiprinimą.

Kokiuose maisto produktuose gausu vitamino C?

Jei žmogus visai negauna vitamino C, suserga skorbutu: dėl dantenų irimo iškrenta dantys, trūkinėja kraujagyslės, pleiskanoja ir išsausėja oda. Tačiau askorbo rūgšties pavidalu vitamino C yra daugelyje daržovių ir vaisių, todėl šiandien skorbutas pavojaus nekelia. Daugelis vitaminą C sieja su citrusiniais vaisiais tačiau jie tokį skonį turi pirmiausia dėl kitų, agresyvesnių organinių rūgščių – citrinos, obuolių ir oksalo.

Citrinose ir mandarinuose tikrai gausu vitamino C, bet sunku šiuos vaisius karūnuoti gausiausiais minėtos medžiagos šaltiniais. Vitamino C kiekiu citrusinius vaisius lenkia šaltalankiai, kurių viename valgomajame šaukšte šios medžiagos yra tiek, kiek dviejose citrinose. Kiti gausiausi aptariamo vitamino produktai: paprika, erškėtuogės, juodieji serbentai, kiviai, petražolės ir gvajavos.

 

Ne taip sunku išlaikyti vitamino C normą, nenaudojant vaistų ir maisto papildų – tam reikia laikytis subalansuotos mitybos ir paprastų sveikos mitybos taisyklių. Tačiau, jei atsiranda šio vitamino trūkumas, gydytojas gali skirti vitamino C papildų, kuriuose yra didesnės šios medžiagos dozės. „Vitaminas C greitai suyra, veikiamas karščio, todėl vaisius ir daržoves geriausia valgyti žalius, o ne virtus“, – pažymi dermatologė Margarita Gecht. Be to, specialistė pažymi, kad organizmas nekaupia didelių vitamino C atsargų, todėl rekomenduojama kasdien valgyti šviežius vaisius ir daržoves.“

Vitamino C nauda skirtingoms organizmo funkcijoms

Visų pirma, vitaminas C lėtina senėjimą ir sumažina riziką susirgti lėtinėmis ligomis. Senstant organizme kaupiasi laisvieji radikalai. Tai yra molekulės, kurių sudėtyje yra deguonies ir kurios turi vieną ar daugiau nesuporuotų elektronų. Jie yra nestabilūs ir linkę jungtis prie kitų molekulių – tokios reakcijų grandinės vadinamos oksidacija. Šis procesas pagreitina organizmo senėjimą ir gali sukelti daugybę lėtinių ligų, tokių kaip aterosklerozė, diabetas, Parkinsono ir Alzheimerio ligos, augliai.

Antioksidantai padeda stabdyti laisvųjų radikalų – medžiagų, kurios dovanoja jiems papildomą elektroną ir paverčia stabiliomis molekulėmis, kaupimąsi. Tyrimai rodo, kad 500 mg vitamino C papildymas su maistu žymiai sumažina laisvųjų radikalų kiekį [ 2 ]. Kitas stiprus antioksidantas – karotinoidai, kurių gausios daugelis vitamino C turtingos daržovės, tokios kaip paprikos.

 

Vitaminas C taip pat stiprina imuninę sistemą. Jis padeda kovoti su daugeliu uždegiminių ir infekcinių ligų, skatina baltųjų kraujo kūnelių, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo infekcijų, gamybą [ 3 ]. Kiti tyrimai rodo, kad vitaminas C pagreitina žaizdų gijimą [ 4 ]. Be kita ko, jis apsaugo odą, skatindamas medžiagų, apsaugančių odą nuo agresyvios išorinės aplinkos, gamybą. Kitos šios medžiagos funkcijos:

  • Odos apsauga nuo tiesioginių saulės spindulių, pagalba dorojantis su nudegimais ir uždegimais;
  • Pagreitina vitamino E, pagrindinio odos antioksidanto, atsargų pasipildymo procesą;
  • Gali slopinti melanino pigmento gamybą ir šviesinti odą.

Taigi, atsakymas į klausimą, kokia yra vitamino C nauda, yra vienas – ji milžiniška! Atradus šią medžiagą ir ėmus šviesti visuomenę apie jos svarbą, pasaulyje beveik išnyko tokia liga, kaip skorbutas, o žmonijos imunitetas tapo daug atsparesnis. Vis dėlto, vitamino C poveikis neapsiriboja gebėjimu stiprinti imuninę sistemą. Jis turi daugybę savybių, dėl kurių yra naudingas odos, kraujo, kraujagyslių, sąnarių, kaulų ir kitų organų būklei gerinti, bei įvairių ligų vystymuisi stabdyti.

Grįžti atgal