Sveikos gyvensenos strategija. Imuniteto stiprinimas

Imunitetas yra tarsi savotiška armija, o imuninė sistema tai sudėtingas kelių padalinių tinklas, veikiančių kartu kovojant su įsibrovėliais, virusais, bakterijomis bei kitais „priešais“. Tai daugelio dalių sistema veikianti kartu, jos techniškai padidinti mes negalime. Tačiau norint kovoti su ligomis, imunitetą kitaip vadinamą armiją galime sustiprinti. Tam mes turime Jums paruošę kelis patarimus.
Norint sustiprinti imunitetą vadovaukitės šiomis sveikos gyvensenos strategijomis:


Kokybiškas miegas. Imunitetui kokybiškas miegas turi labai didelę reikšmę. Nepakankamas ar nekokybiškas miegas gali padidinti riziką susirgti. Rekomenduojama suaugusiems kiekvieną naktį miegoti ne mažiau 7 valandų, o paaugliams reikia 8–10 valandų nepertraukiamo miego, o jaunesniems vaikams ir kūdikiams iki 14 valandų.

Reguliarus sportas. Bei buvimas gryname ore. Juk sportui tikrai nėra jokių amžiaus ribų. Ekspertai rekomenduoja per savaitę bent 150 minučių skirti sportui. Saikingas fizinis krūvis skatina sveiką imuninių ląstelių apykaitą. Tai gali būti jums mėgstama veikla bėgiojimas, vaikščiojimas gryname ore, važiavimas dviračiu, plaukimas ar žygiai. Sportas ne tik veikia teigiamai imuninės sistemos veiklą, bet taip pat svarbus gerai nuotaikai bei energijai palaikyti.

Kontrastinis dušas. Bei stiklinė vandens su žiedadulkėmis. Apie kontrastinį dušą žinome daugelis, tačiau ne visada tai taikome praktikoje. Tačiau dar vienas labai efektyvus būdas imuniteto stiprinimui – gerti vandenį su bičių žiedadulkėmis, kurios taip pat be galo naudingos mūsų organizmui.

Streso mažinimas. Ilgalaikis stresas gali sukelti imuninių ląstelių funkcijų disbalansą. Valdykite stresą užsiimdami Jums patinkančia veikla. Streso lygio sumažinimas pasitelkiant mėgstamas veiklas: meditacija, joga, mankšta ar kt. gali padėti pagerinti imuninės sistemos funkcionavimą.

Mažinkite pridėtinio cukraus vartojimą. Pridėtinis cukrus prisideda prie nutukimo rizikos, širdies ligų, diabeto taip pat visi šie veiksniai gali slopinti imuninės sistemos veiklą. Dažnai mūsų kasdieninėje mityboje gausu netinkamo maisto, kuriame gausu konservantų, dažiklių, saldiklių. Perdirbtas, nesveikas maistas sukelia neigiamą įtaką tinkamai imuninės sistemos veiklai.
Sveika subalansuota mityba. Tinkamai maitinantis mes organizmą aprūpiname reikalingais vitaminais ir maistinėmis medžiagomis. Mūsų organizmui labai svarbu subalansuotas baltymų, riebalų bei angliavandenių santykis. Su maistu taip pat turime gauti ir pakankamą kiekį vitaminų. Mityba turėtų būti subalansuota, svarbu ne tik maisto kiekis, bet taip pat ir jo kokybė. Taip pat būtinas pakankamas skysčių vartojimas. Nes per mažas skysčių suvartojimas gali padidinti dehidratacijos riziką. Taipogi turime turėti ir rėžimą bei prie viso šito nereikia pamiršti poilsio.

Sveikas žarnynas – sveikas organizmas. Apie tai kalbama jau nuo seno. Tai yra patvirtinta ir įrodyta moksliniais tyrimais. Tyrimai taip pat rodo, kad „gerųjų ir blogųjų“ bakterijų santykis žarnyne organizmo imunitetui turi labai didelę įtaką. Visi žinome, kad vartodami antibiotikus tam kad atstatytume jų žalą organizmui, turime gerti gerąsias bakterijas. Bet dažnu atveju nors jų ir nevartojame tikrai ne kiekvieno turimas bakterijų santykis žarnyne yra puikus. Mūsų esamai organizmo mikroflorai kenkia įvairūs veiksniai dažnu atveju: įvairiausi maisto priedai, badavimas, dietų laikymasis, sukeltas stresas, vaistai, sunkiųjų metalų druskos ir kt. Norėdami pagerinti žarnyno veiklą galime tiesiog pasitelkti ir į pagalbą pasitelkti gerai žinomus produktus. Ir į mitybos racioną įtraukti tokius probiotikus: kefyras, jogurtas, rauginti kopūstai bei rūgpienis.

Be anksčiau išvardintų sveikos gyvensenos strategijų galime padėti palaikyti imuninės sistemos veiklą, kad ji atliktų savo darbus kuo geriau. Savo organizmą aprūpinant trūkstamais vitaminais ir maistinėmis medžiagomis.

Vitaminas C gali padėti išvengti virusinių, bakterinių ir kitų infekcijų, sutrumpindamas peršalimo ligų laiką ir veikdamas kaip natūralus priešuždegiminis antioksidantas. 

Vitaminas D yra viena iš svarbiausių imuninę sistemą stiprinančių maistinių medžiagų, galinčių sumažinti peršalimo ir gripo riziką, jį reikėtų šaltuoju metų laikotarpiu vartoti reguliariai.

Vitaminas A gali padėti palaikyti organizmo gebėjimą kovoti su infekcijomis, ypač kvėpavimo takų.

Cinkas taip pat labai svarbus ir vertingas antioksidantas, padedantis tinkamai veikti imuninei sistemai.

Selenas antioksidantas, stiprinantis organizmo apsaugą nuo bakterijų, virusų ir vėžinių ląstelių.

Medus turi nedidelį gleivinės, nosės ir burnos skausmą malšinantį poveikį, bei antioksidacinių savybių. Naudingas esant kosuliui ir gerklės skausmams. (Vaikams iki 1-erių metų medaus duoti nerekomenduojama.)

Česnakai švieži česnakai, česnako papildai gali sumažinti riziką susirgti viršutinėmis virusinėmis kvėpavimo takų bei peršalimo infekcijomis.

Probiotikuose yra „gerųjų bakterijų“, kurios palaiko žarnyno sveikatą taip pat daro įtaką tinkamai imuninės sistemos veiklai. Probiotikai taipogi gali sumažinti kvėpavimo takų infekcijų riziką.

Imbieras gali padėti sumažinti uždegimą. Ypatingai gerklės skausmą, peršalimą bei kitas uždegimines ligas. Taip pat imbieras gali padėti ir esant pykinimui.

Labai svarbu! Visi šie papildai yra tik pasiūlymai ir rekomendacijos norint imunitetą aprūpinti reikalingais vitaminais ir maistinėmis medžiagomis turite įsivertinti ko būtent Jūsų organizmui trūksta. Nes visų pirma svarbiausia mūsų organizmui ir imuninei sistemai subalansuota mityba, sveikas bei aktyvus gyvenimo būdas, kuris vienu ar kitu atveju galėtų tapti netgi kasdienybe. 

Papildų vartojimas gali padėti aprūpinti organizmą trūkstamais ir labai reikalingais vitaminais bei maistinėmis medžiagomis. Tačiau būtinai vartokite juos saikingai. Norite sužinoti daugiau susisiekite.

Grįžti atgal