Svarbiausi Vitaminai ir mineralai MŪSŲ organizmui. Kaip ir iš kur juos gauti.

Sveikata – brangiausias žmogaus turtas. Todėl ja turime labai ypatingai rūpintis. Tad kiekvieną dieną turime vartoti tuos maisto produktus, kuriuose gausu vitaminų ir mineralų – geriausias būdas mūsų organizmui gauti tai, ko reikia, kad jis būtų sveikas. Visavertė subalansuota mityba yra pats pagrindinis dalykas kuris organizmą aprūpina svarbiausiomis maistinėmis medžiagomis ir vitaminais. Geriausia maistinių medžiagų gauti su maistu, ne tik vartoti maisto papildus. Taip yra todėl, kad organizmas lengviau pasisavina reikalingus mikroelementus per maistą. Tačiau kartais nevisiems pavyksta maitintis subalansuotai, todėl vartojant maisto papildus galime organizmui padėti apsirūpinti trūkstamomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis. Bet vienas iš svarbių faktorių rinktis tik natūralius bei kokybiškus maisto papildus.
Svarbiausi vitaminai ir mineralai, kurie yra reikalingi mūsų organizmui:

1. Magnis - maistinė medžiaga, kuri padeda Jūsų kūnui gaminti energiją bei tinkamai veikti raumenims, arterijoms ir širdžiai. Kai organizme yra magnio trūkumas, gali atsirasti raumenų silpnumas. Magnis ypač svarbus sportuojantiems bei dirbantiems sunkų fizinį darbą žmonėms. Magnio trūkumas gali sukelti galvos skausmą, nervingumą, blogą nuotaiką, greičiau pavargstama, gali pakilti kraujospūdis, taip pat gali varginti raumenis traukiantis mėšlungis. Magnio daugiausiai galime rasti žaliose lapinėse daržovėse, džiovintuose vaisiuose, pupelėse, sėklose, juodajame šokolade, jogurte, žuvyje, riešutuose, viso grūdo produktuose, avokaduose bei bananuose.

2. Kalcis - reikalingas norint palaikyti normalią raumenų, kaulų ir dantų funkciją. Natūralūs šio mineralo šaltiniai – pienas ir jo produktai (sūris, jogurtas bei kiti pieno produktai), taip pat silkė, konservuotos sardinės, lašiša su kaulais ir kitos žuvys bei jų produktai, kalmarai, riešutai, grūdai, mineralinis vanduo, saulėgrąžos ir jautiena. Tačiau labai svarbu, kad šio mineralo trūkumas gali tapti ne vienos rimtos ligos priežastimi.

3. Vitaminas C – kitaip vadinamas askorbo rūgštimi. Jo galima rasti daugelyje maisto produktų, tai vandenyje tirpus vitaminas. Jo gausiausiai galima rasti citrusiniuose vaisiuose: citrinose, greipfrutuose, apelsinuose, bei daržovėse: pomidoruose, bulvėse. Taip pat vitamino C gausu svogūnų galvose. Vitamino C yra papajose, juoduosiuose serbentuose, braškėse, špinatuose, kiviuose. Vitaminas C randamas ir žiediniuose kopūstuose, briuselio kopūstuose ir brokoliuose. Šis vitaminas ypatingai svarbus norint palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą. Jis taip pat padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos bei gerina geležies absorbiją.

4. Vitaminas B-12 – dar vadinamas kobalaminu, jo gausiausiai randama vėžiagyviuose, kiaušiniuose bei piene. Vitaminas B-12 – būtinas sveikų raudonųjų kraujo kūnelių ir nervinių ląstelių gamybai.

5. Omega-3 – tai be galo naudinga riebalų rūgštis, esanti žuvyje, žuvų taukuose, dumblių aliejuje ar kanapių sėklose. Omega-3 riebalų rūgštys:
Augalinės kilmės: ALR – a-linoleno rūgštis.
Žuvinės kilmės: EPR – eikozapantaeno rūgštis ir DHR – dokozahaeksaeno rūgštis.
Šios dvi rūgštys eikozapentaeninės (EPR) ir dokozaheksaeninės (DHR) – padeda palaikyti normalią širdies veiklą. Vartojant šias riebalų rūgštis sumažėja tikimybė sirgti depresija. Taip pat vartojama Omega-3 rūgštis padeda šiek tiek sumažinti kraujo spaudimą. Augalinės kilmės omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: linų sėmenys, čija sėklos, maistines kanapės, graikiški riešutai, šalto spaudimo rapsų aliejus, vynuogių lapai. Gyvulinės kilmės omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: ikrai, lašiša, skumbrė, Menkių kepenų aliejus. Vartojant tinkamai šiuos maisto produktus taip pat galima organizmą aprūpinti Omega-3 riebalų rūgštimis

6. Vitaminas D - tai vitaminas, kuris yra labai svarbus storosios žarnos veiklai bei kaulams. Vitaminas D organizme gaminasi mums būnant Saulėje. Gydytojai vitamino D atsargas rekomenduoja pildyti visus metus, ne tik vasarą kaitinantis Saulės spinduliuose. Vitaminas D taip pat yra reikalingas organizmui kaip pagalba, kuri padeda pasisavinti kalcį bei prisideda prie imuninės sistemos stiprinimo. Maisto produktai, kuriuose gausu vitamino D yra riebi žuvis, brokoliai, grūdai ir kiaušinių tryniai.

7. Geležis organizmui reikalinga norint palaikyti normalią energijos apykaitą. Geležis yra viena iš svarbiausių sudėtinių kraujo dalių bei būtiniausių mikroelementų reikalingų žmogaus organizmui. Geležis kraujo baltymo hemoglobino ir kitų fermentų sudedamoji dalis, ji labai svarbi ir reikalinga deguoniui pernešti. Ji taip pat reikalinga imuninės sistemos stiprinimui. Jos galima rasti gyvulinės kilmės baltymuose: mėsoje, žuvyje bei kiaušiniuose.

8. Taip pat svarbus Vitaminas A – kitaip žinomas kaip karotenoidas, riebaluose tirpus vitaminas, kuris padeda palaikyti normalią geležies apykaitą. Vitaminas A dažnai randamas morkose ir kitose panašiai pigmentuotose daržovėse, taip pat mėsoje, ypač kepenyse. Karotenoidas – naudingas jūsų akims bei padeda kovojant su lėtinėmis ligomis.

Maitintis turime atsakingai. Maisto papildai negali atstoti subalansuotos mitybos, tačiau esant poreikiui organizmą aprūpinti reikalingomis maistinėmis medžiagomis ir mineralais. Vartokite tik kokybiškus ir natūralius maisto papildus.„Neolife“ aukščiausios kokybės maisto papildai, vitaminai ir mineralai Jums. Juos galite įsigyti sveikaseima.lt

Grįžti atgal