Kaip pagerinti protinę veiklą?

Klausimai: kaip pagerinti protinę veiklą, būti produktyvesniam, daugiau nuveikti ir mažiau pavargti yra aktualūs kiekvienam, nepaisant amžiaus. Deja, pastebime, kad laikui bėgant kognityviniai gebėjimai silpsta. Sunkiau greitai įsisavinti ir analizuoti informaciją, išmokti naujų įgūdžių. Tačiau nėra taip sunku ištaisyti situaciją, nesiimant rimtų įsikišimų į organizmo darbą.

 

Smegenų produktyvumas

Smegenų produktyvumas priklauso nuo mūsų „kognityvinio rezervo“ būklės – saugumo ribos, leidžiančios smegenims vaisingai veikti net esant streso, reguliaraus pervargimo sąlygoms. Deja, anksčiau ar vėliau minėtojo rezervo ištekliai išsenka. Atsižvelgiant į tai, prasideda laipsniškas nervinių jungčių irimas ir buvusių galimybių praradimas. Taip neuronuose prasideda degeneraciniai procesai. Šio pažinimo gebėjimų sumažėjimo priežastys yra:

· Ilgalaikis stresas;

· Nemiga ar miego trūkumas dėl išbalansuoto dienos režimo;

· Žalingi įpročiai;

· Per menkas fizinis aktyvumas ir protinės veiklos trūkumas.;

· Psichikos ir somatinės ligos taip pat neigiamai veikia intelekto lygį. Depresijos būsena ar nerimo sutrikimai laipsniškai mažina žmogaus pažinimo funkcijas.

Kviečiame atkreipti ypatingą dėmesį į punktą apie miego trūkumą ir jo keliamą žalą protinei veiklai. Gydytojai, svarstydami, kaip pagerinti protinę veiklą, atkurti asmens aktyvumą, išplėsti jo smegenų galimybes ir pagerinti dėmesio koncentraciją, vienbalsiai siūlo gerinti miego kokybę. Negaudamos visaverčio, ​​kokybiško poilsio, smegenys nespėja įsisavinti per dieną gautos informacijos ir atkurti savo resursų. Nerviniai ryšiai formuojasi nenoriai ir ne visada teisingai.

Tad nuolat neišsimiegant, nevalia tikėtis kokybiško smegenų darbo. Mokslininkų teigimu, nueiti miegoti reikėtų iki 23 val. Tuomet poilsis būna pats efektyviausiais. Taip pat reikėtų kiek įmanoma vengti pamaininio darbo, nes išbalansuoto paros ritmo atstatymas gali trukti labai ilgai arba būti, apskritai, neįmanomas. Be to, svarbu:

· Miegoti apie 6–9 valandas. Tai yra privalomas poilsio laikas kiekvieną dieną;

· Kiek įmanoma sumažinti šviesos kiekį ir pašalinius, dėmesį blaškančius garsus;

· Pusvalandį prieš miegą skirti laiko atsipalaidavimo praktikoms, išvalyti mintis nuo visko, kas jus neramino dienos metu, atsikratyti įkyrių minčių.

 

Miegas, suteikiantis poilsio jausmą, yra raktas į fizinę ir intelektinę sveikatą. Po kelių visaverčio poilsio naktų pajusite teigiamus pokyčius.

Kas yra kognityvinės funkcijos?

Tai yra bendras sudėtingiausių mūsų centrinės nervų sistemos funkcijų, atsakingų už racionalų pasaulio pažinimą ir suteikiančių mums sąmoningą sąveiką su tikrove, pavadinimas. Naudodamiesi kognityviniais gebėjimais, galime priimti, apdoroti, atgaminti ir savarankiškai kurti informaciją, keistis ja su kitais žmonėmis. Žinomiausios kognityvinės funkcijos:

· Atmintis;

· Kalba;

· Dėmesio sutelkimas ir paskirstymas;

· Suvokimas;

· Intelektas;

· Orientacija laike ir erdvėje.

Yra ir kitų funkcijų, tačiau svarbiausia žinoti, kad sutrikus kuriai nors pažinimo funkcijai, neįmanomas kokybiškas gyvenimas. Pavyzdžiui, pablogėjo jūsų atmintis ar kalba. Nuo to nukentės tiek jūsų asmeninė, buitinė , tiek profesinė gyvenimo sferos. Tad labai svarbu treniruoti smegenis, neleisti joms „apkiausti“ ir saugoti savo protinius gebėjimus nuo perdegimo, ilgalaikio streso ir chroniško nuovargio.

 

Kaip pagerinti kognityvinius gebėjimus?

Siekiant pagerinti smegenų veiklą, pradėti reikėtų nuo jų veiklos sutrikimų išgryninimo. Tam dera atlikti medicininę diagnostiką. Kraujo tyrimai padės nustatyti cukraus ir hemoglobino, skydliaukės hormonų kiekį. Šie parametrai yra itin svarbūs sklandžiai smegenų veiklai. Reikėtų atlikti ir išsamesnius tyrimus, padėsiančius įvertinti bendrą organizmo būklę, nustatyti, ar nėra medžiagų apykaitos problemų, ar netrūksta mikro ir makro elementų, vitaminų?

Viena svarbiausių medžiagų, būtinų sklandžiam smegenų darbui yra Omega-3 riebiosios rūgštys. Įdomu tai, kad smegenų medžiaga yra sudaryta iš 60 % riebalų, todėl norint, kad šis organas tinkamai funkcionuotų, būtina papildyti maistą omega-3 riebalų rūgštimis (įtraukti į valgiaraštį jų turtingus produktus: riebią žuvį, avokadus, riešutus ir kt.) arba vartoti Omega-3 papildus. Esant būtinybei, galima atlikti ir omega-3 indekso tyrimą, kuris parodo omega-3 rūgščių EPR ir DHR kiekį raudonųjų kraujo ląstelių membranose. Tokie tyrimai atliekami kai kuriuose privačiose klinikose.

Taip pat svarbūs dar keli mitybos pakeitimai. Pietauti reikėtų 13–15 valandomis. Šiuo metu maistas yra geriau virškinamas, na, o mūsų kūnas natūraliai reikalauja poilsio nuo rytinio krūvio. Taip pat būtina per dieną išgerti apie 1,5–2 litrus gryno vandens be priedų. Pavyzdžiui – išpilstyto į butelius arba filtruoto. Distiliuoti vandens neverta: tokiame vandenyje nelieka mikroelementų ir mineralų. Na ir pabaigai: atsisakykite cukraus. Valgiaraštyje vyraujant saldumynams, mažėja energijos kiekis, blogėja savijauta, formuojasi 2 tipo cukrinis diabetas, prastėja intelektas.

 

Atskirai reikėtų pakalbėti apie protinės veiklos treniravimo būdus. Smegenų lavinimas yra vienas iš pagrindinių būdų užtikrinti jo produktyvumą ir plastiškumą. Kokie užsiėmimai yra tinkami „smegenų treniruotėms“:

· Aktyvus socialinis bendravimas;

· Užsienio kalbų mokymasis;

· Bet kokių naujų įgūdžių įvaldymas, studijavimas;

· Akiračio plėtimas.

Šios veiklos ypač gerai skatina naujų nervinių jungčių formavimąsi ir padeda palaikyti sveiką emocinę būseną. Kaip pagerinti protinę veiklą? – tai klausimas, su kuriuo susiduriame ne tik vyresniame amžiuje. Tačiau, pasitelkę minėtus kognityvinės veiklos aktyvinimo metodus, galite padidinti savo intelektinį potencialą. Tuo pačiu gerindami kasdienio gyvenimo kokybę.

 

Grįžti atgal