Sveikata ir namai, kuriuose gyvename koreliuoja tarpusavyje kur kas glaudžiau, nei galėtume pagalvoti. Štai kodėl pastaruoju metu mokslininkai itin daug dėmesio skiria gyvenamosios aplinkos ekologijai ir ergonomikai. Gyventojai taip pat tampa sąmoningesni ir atsisako kenksmingų medžiagų naudojimo namų statyboje bei buityje, siekia namus paversti kuo saugesne sveikatai erdve.

 

Sveika aplinka – sveikai šeimai

Sveika aplinka – sveikai šeimai dažniausiai ima vilioti vyresniame amžiuje, kai nemažai miesto gyventojų vis dažniau galvoja, kaip susitaupyti pinigų, viską mesti ir išvykti į kaimą, kur galima giliai kvėpuoti, nesibaiminant smogo, atsigerti švaraus šulinio vandens ir pasigrožėti nuostabiais gamtos peizažais. Toks daugumos miestiečių noras kaimo žmogui atrodo nesuvokiama užgaida, juk gyvenimas mieste, visų pirma, – patogumas (mažiau buities darbų, patogesnė infrastruktūra ir pan.). Tačiau tai nustoja stebinti, kai suvokiame, kokiomis ligomis, bėgant metams, suserga pramoninių miestų mūriniuose namuose gyvenantys žmonės.

Be abejo, mūrinių namų yra ir kaimuose, tačiau juos saugesniais paverčia pati aplinka, gamtos kaimynystė. Tuo tarpu, mažesnėse gyvenvietėse stūksantys namai iš medienos turi daug privalumų: ekologiškumas, patikimumas, puikios šilumos izoliacinės savybės ir kt. Be to, daugelis ekspertų teigia, kad gyventi mediniame name naudinga. Tad net jei ir nepavyktų pasistatyti ar įsigyti medinio namo, ar nusipirkti NT užmiestyje, verta pamąstyti kaip gyvenamąją aplinką paversti sveikesne?

 

Kaip kurti gyvenamąją aplinką, naudingą sveikatai?

Namai gali tapti tikru jėgų ir pozityvių minčių resursu, tačiau jei kalbame apie daugiabutį pastatą, kuriame gyvena triukšmingi kaimynai, o nuo gatvės sklindančio triukšmo pilnai neizoliuoja net plastikiniai langai, atsipalaiduoti tokiuose namuose bus sunku. Rinkdamiesi planuojamą pirkti NT, atkreipkite dėmesį į sienų dizainą ir storį: jos turi būti daugiasluoksnės, ne mažesnio kaip 30 cm storio. Jei jau gyvenate pastate, kuriame girdimas triukšmas, pabandykite rasti laiko ir pinigų jo pašalinimui. Pavyzdžiui, pridėdami dar vieną garso izoliacijos sluoksnį.

Kitas svarbus kriterijus, suteikiantis namams taip trokštamo jaukumo, yra tinkamas išplanavimas ir malonus akiai, neperkrautas patalpos interjeras. Pasitaiko, kad net dizainerio projektuotose namuose, kuriuose lyg ir viskas turėtų kurti jaukią atmosferą, kažkodėl nesinori būti. Tuo tarpu paprastame vieno kambario bute gali būti taip patogu, kad nesinorės niekur eiti. Priežastis akivaizdi – viskas priklauso nuo namų atmosferos, kurią kuria išvardinti aspektai. Tačiau, tai dar ne viskas. Būstas gali būti jaukus, kaimynai – nuostabūs, tačiau gyvenimo sąlygos – vis vien nepalankios. Kalbame apie toksiškus namus.

 

Ką reiškia sąvoka „toksiški namai“?

Nors terminas pirmą kartą buvo sukurtas aštuntajame dešimtmetyje, buvo paskelbta nedaug statistinių duomenų, leidžiančių nustatyti toksiškų namų poveikį sveikatai ir emocinei būklei. Pasaulio sveikatos organizacijos atliktas tyrimas parodė, kad iki 30 procentų visų naujų ir renovuojamų pastatų gali susargdinti juose gyvenančius šeimininkus. Beje, iki 24 procentų JAV gyventojų, neseniai atliktoje apklausoje, pranešė apie oro kokybės problemas, o iki 20 procentų jų teigė, kad tai turėjo įtakos jų gyvenimo kokybei.

Tai nestebina, žinant, kad skirtingais tyrimais įrodyta, jog oras namuose gali būti mirtingesnis nei lauko oras. „Įėjimas į modernų pastatą kartais gali būti lyginamas su galvos įkišimu į plastikinį maišelį, pripildytą toksiškų garų“, – sako Johnas Boweris, Sveiko namo instituto įkūrėjas. Tarp kenksmingiausių toksinų, kurie gali slypėti jūsų namuose, yra švinas ir pesticidai, kurie, tyrimų duomenimis, yra susiję su smegenų ir centrinės nervų sistemos pažeidimais, astma ir net elgesio problemomis.

Kita toksiškų namų grėsmė yra drėgmė. Drėgnas namas yra bakterijų ir kenksmingų organinių medžiagų dauginimosi terpė. Šie mikroorganizmai gali pakenkti jūsų kvėpavimo sistemai ir yra tikras infekcijų ir ligų prieglobstis. Jei kenčiate nuo drėgmės, būtina pašalinti pagrindinę problemos priežastį ir užtikrinti, kad jūsų namuose būtų tinkama ventiliacija. Taip pat patartina įsigyti oro sausintuvus, kurie išties veikia! Nustebtumėte sužinoję, kiek vandens, susikaupusio jūsų namuose drėgmės pavidalu, šie aparatai sukaupia savo talpyklose.

Mediena kūrenami židiniai yra dar vienas taršos šaltinis, nes tarša dalelėmis gali sukelti ženklius kvėpavimo sutrikimus, kai įkvepiamas didesnis minėtų dalelių kiekis. Apsinuodijimas anglies monoksidu dažnai gali būti siejamas su atvira ugnimi ir netinkamu vėdinimu, jis taip pat gali kilti dėl sugedusių centrinio šildymo sistemų. Ši apsinuodijimo smalkėmis forma greitai arba laikui bėgant susargdina būsto gyventojus, o kraštutiniais atvejais gali būti mirtina.

 

Jeigu minėti veiksniai neleidžia jums susikurti palankių gyvenimo sąlygų, verta susimąstyti, ar neatėjo laikas parduoti savo namus ir įsigyti sveikesnį būstą?

Kas išduoda, kad jūsų namai – toksiški?

Toksiškų namų sindromas gali pasireikšti poveikiu ne tik aplinkai, bet ir jūsų organizmui. Jeigu savo namuose stebite tokius dalykus kaip: pelėsių augimas; kondensatas aplink langus ir didelės drėgmės patalpose, pavyzdžiui, vonios kambariuose; drėgmė, kuri, atrodo, niekur nedingsta; dulkės, besikaupiančios Jūsų vėdinimo sistemoje; jums svarbu susimąstyti ir mėginti pašalinti šiuos trūkumus. Kitu atveju, gali tekti susidurti su toliau vardijamais sveikatos sutrikimais:

· Galvos skausmais;

· Galvos svaigimu;

· Pykinimu;

· Nepaaiškinamais skausmais;

· Nuovargiu;

· Dusuliu;

· Akių, nosies ir gerklės dirginimu;

· Bėrimais;

· Sausa, niežtinčia oda.

Būkite ypač atsargūs, jei kuris nors vienas iš šių simptomų išlieka ilgesnį laiką, o jūs negalite nurodyti jokių kitų priežasčių, dėl kurių kiltų minėti sveikatos sutrikimai. Tai gali pranašauti toksiškų namų sindromo vystymąsi. Vis dėlto, namai gali tapti kūrybos ir idėjų generavimo erdve. Todėl svarbu investuoti į sveiką ir ergonomišką gyvenamąją vietą. Štai kodėl tokia svarbi sveika aplinka – sveikai šeimai.

Grįžti atgal