Omega-3 riebalų rūgščių nauda skirtingoms organizmo funkcijoms nė kiek neabejojama. Šios riebalų rūgštys yra būtinos žmogaus sveikatai, jaunystei ir grožiui palaikyti. Jų reikšmė tampa dar akivaizdesne, žinant, kad mūsų organizmas nesigamina šių medžiagų ir privalo jų gauti su maistu ar papildais.

Omega-3 riebalų rūgščių įtaka organizmui

Omega-3 riebalų rūgščių įtaka organizmui yra kur kas svarbesnė, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Kaip ir minėjome, būtina papildomai aprūpinti organizmą šiomis medžiagomis. Jeigu kalbėtume apie maistą, kuris yra gausus šių medžiagų, verta paminėti: lašišą, skumbrę, silkę, linų sėmenis ir jų aliejų. Išvardintų produktų dažnai trūksta mūsų kasdieninėje mityboje, tad svarbu nepamiršti kuo dažniau įtraukti jų į savo racioną.

Be Omega-3 mūsų organizmas negalės pilnavertiškai dirbti: nervų, imuninei, širdies ir kraujagyslių sistemoms šios riebalų rūgštys yra be galo svarbios. Net, atrodytų, kur kas paprastesnis mūsų organizmo mechanizmas – medžiagų apykaita – sutrinka be pakankamo Omega-3 rūgščių kiekio. Be to svarbu paminėti, kad šios medžiagos yra naudingos bet kokio amžiaus žmonėms, neatsižvelgiant į tam tikrų ligų buvimą.

 

Omega-3 riebalų rūgščių nauda širdies ir kraujagyslių sistemai

Šios medžiagos „valo“ kraujagyslių sieneles nuo blogojo cholesterolio perviršio, gali prisidėti prie kraujo spaudimo normalizavimo, pakelti gerojo cholesterolio kiekį, stiprinti kraujagyslių sieneles, suteikdamos elastingumo. Dėl šių išskirtinių savybių, Omega-3 gali apsaugoti mus nuo rizikos susirgti ateroskleroze, koronarine širdies liga, insultu, miokardo infarktu, tromboze. Dar didesni šių medžiagų privalumai atsiskleidžia, jeigu mityba, tuo pačiu, yra papildoma ir produktais, gausiais vitamino D, kuris yra patikimas kraujagyslių gynėjas.

Omega-3 riebalų rūgščių nauda imunitetui

Omega-3 riebalų rūgštys stimuliuoja imuninę sistemą. Jos yra ne tik imuninės sistemos ląstelių membranos pagrindas (membrana yra apsauginis sluoksnis nuo virusų invazijos), bet ir – pradinė į hormonus panašių medžiagų eikozanoidų sintezės dalis. Pastarosios nurodo leukocitams skubiai pereiti į uždegimo židinį ir paveikti kūno temperatūros padidėjimą peršalimo metu. Na, o aukšta temperatūra, kaip žinia, leidžia iš organizmo per prakaito liaukas pašalinti negyvus virusus, bakterijas ir jų atliekas.

 

Omega-3 riebalų rūgščių nauda kognityvinėms funkcijoms

Oksfordo universiteto mokslininkai atliko įdomų eksperimentą, kurio metu paaiškėjo, kad B grupės vitaminų vartojimas kartu su Omega-3 riebiosiomis rūgštimis, suveikė kaip veiksnys, leidžiantis tyrimo dalyviams užkirsti kelią atminties ir protinių funkcijų blogėjimui. Taigi bendras Omega-3 riebiųjų rūgščių ir B grupės vitaminų vartojimas padeda išvengti Alzheimerio ligos arba žymiai ją sulėtinti. Svarbu tai, kad sergant Alzheimerio ir Parkinsono ligomis, teigiamas šių medžiagų poveikis buvo ryškiausias tiems pacientams, kurie Omega-3 vaistą pradėjo vartoti gerokai anksčiau, nei pasireiškė pirmieji ligos požymiai. Beje, DHR ir EPR prisideda prie „laimės hormono“ serotonino gamybos ir mažina depresijos simptomus.

Omega-3 ir svorio kontrolė

Gyvūlinių ir transriebalų pakeitimas Omega-3 riebalų rūgštimis teigiamai veikia svorio metimo procesą. Šios riebalų rūgštys nesikaupia organizmo ląstelėse, turi mažesnį cholesterolio kiekį, taip pat daro įtaką insulino kiekio kraujyje reguliavimui. Na, o atsparumas insulinui, dažniausiai, lemia antsvorio augimą ir išsivysto netaisyklingai maitinantis – vartojant per daug paprastųjų angliavandenių. Norint numesti svorio, visų pirma, svarbu subalansuoti mitybą, tuo pačiu, imant papildomai vartoti Omega-3 riebalų rūgščių ir specialius papildus svorio kontrolei.

 

Kokios būna Omega-3 riebalų rūgštys?

Turbūt visi esame girdėję apie dvi daugiausiai ištyrinėtas Omega-3 riebalų rūgštis: EPR ir DHR rūgštis. Tačiau, ar žinojote, kad egzistuoja ištisa Omega-3 riebalų rūgščių šeima, kurių kiekviena svarbi visavertei mitybai? Tai yra: ALR, SDR, ETR(3), ETR, EPR, HPR, DPR ir DHR. Gauti visą šių naudingų medžiagų šeimą kartu su maistu – nelengva užduotis. Juolab, kad nesugebame pakankamai suvartoti netgi dviejų pagrindinių riebalų rūgščių gausaus maisto.

Akivaizdu, kad reikėtų pasirūpinti kokybiškais Omega-3 riebalų rūgščių papildais. Vis dėlto, daugelyje masinės gamybos papildų rasite vos tik dvi svarbiausias riebalų rūgštis, kai organizmui svarbios visos minėtosios medžiagos. Štai tada į pagalbą atskuba NeoLife kompanija, sukūrusi „Omega-3 Salmon Oil Plus“, pagamintą iš švaraus, natūralaus lašišų aliejaus ir užtikrinantį visų aštuonių žmogaus mitybai svarbių omega-3 šeimos komponentų nustatytą normą.

Aptarėme, kokia yra Omega-3 riebalų rūgščių nauda skirtingoms organizmo funkcijoms. Tikimės, kad pateikta informacija buvo naudinga jums ir prisidės prie geresnės jūsų sveikatos būklės palaikymo.

Grįžti atgal