Ar kada nors susimąstėte, kuo kenksmingas perteklinis antibiotikų vartojimas? Visų pirma, dėl laipsniško bakterijų, virusų, grybelių ir parazitų jautrumo vaistams nykimo, atsirandančio pernelyg dažnai vartojant šiuos vaistus, išsivysto atsparumas jiems. Tai apsunkina įprastų infekcijų gydymą ir padidina ligų plitimo bei mirties riziką. Todėl svarbu atsakingai vartoti ir skirti antibiotikus. 

Atsparumo antibiotikams grėsmė

Jeigu dėl plintančio bakterijų atsparumo antibiotikams, pastarieji taptų absoliučiai neveikliais, pasijaustume, lyg grįžę į praeitį. Tuos laikus, kai infekcijos, kurias dabar laikome nedidelėmis, galėdavo tapti mirtinomis. Net nedidelė užkrėsta žaizda, iki išrandant antimikrobinius vaistus, būdavo pavojinga gyvybei, o tokia liga, kaip plaučių uždegimas, siautė tarsi masinė žudikė. Jeigu nenorime žengti atgalios, turime ne tik nepiktnaudžiauti minėtais preparatais, bet ir labai gerai jausti savo organizmą.

Stengtis neperšalti, propaguoti grūdinimosi taktikas, vartoti imunitetą stiprinančius papildus, vesti aktyvų gyvenimo būdą ir sveikai maitintis. Na, o susirgus gerti daugiau šiltų skysčių, vartoti augalinius preparatus. Visiems prieinamos ir žinomos priemonės... Bet kartais tai, kas paprasta, yra užmirštama, griebiantis agresyvių gydymo metodų. Jei vis dėlto manote, kad jums būtini antibiotikai, pasitarkite su keliais gydytojais, atlikite būtinus tyrimus ir niekada patys neskirkite sau šių vaistų!

 

Beje, kalbėdami apie atsparumą antibiotikams, dažnai minime bauginančią ateitį ir stengiamės imtis priemonių, kad problema nepadidėtų. Bet tai nereiškia, kad tai tik ateities kartų problema. Apskaičiuota, kad jau dabar kasmet Europoje nuo antibiotikams atsparių infekcijų miršta apie 25 000 žmonių. Tai dideli skaičiai, kurie linkę dar labiau didėti. Šio sutrikimo mastus galime sustabdyti tik šviesdami visuomenę ir skatindami medikus kiek galima rečiau skirti antibiotikus.

Ką daryti, jeigu antibiotikų vis dėlto prireikė?

Perteklinis antibiotikų vartojimas yra kenksmingas, tačiau kartais šie vaistai – neišvengiami. Kaip padėti savo organizmui, kurį antibiotikai išties alina dėl savo agresyvaus, žarnyno mikroflorą naikinančio poveikio? Medikai pataria drauge su antibiotikais vartoti gerųjų bakterijų. Tiesa, gerti jas reikėtų praėjus maždaug trims valandoms po suvartotos antibiotikų dozės. Gerosios bakterijos padės atsistatyti žarnyno mikroflorai.

Beje, pastaroji ne tik dalyvauja įgyvendinant organizmo gynybines reakcijas, bet ir yra labai svarbi sveikam smegenų vystymuisi. Ne be reikalo sakoma, kad žarnynas yra antrosios mūsų smegenys. Tad piktnaudžiavimas antibiotikais, naikinantis gerąsias žarnyno bakterijas, kenkia mūsų organizmui ne tik fiziniu, bet ir emociniu lygmeniu. Na, o mūsų emocijos ir be papildomų dirgiklių šiuo sunkiu laikotarpiu yra įtemptos, tad vargu, ar protinga jas dar labiau išbalansuoti.

Taigi, antibiotikai yra galingi ir veiksmingi vaistai, kurių poveikis organizmui tiesiogiai priklauso nuo jų vartojimo: racionalaus arba ne. Ir atsakymas į klausimą, kuo kenksmingas perteklinis antibiotikų vartojimas, yra labai paprastas: toks piktnaudžiavimas sukelia atsparumą minėtiems vaistams. Na, o pastarasis lemia tolesnę grandininę reakciją, galinčią sukelti didesnį sergamumą ir mirtingumą.

 

 

 

Grįžti atgal