Šiame straipsnyje glaustai pristatomi 7 faktai apie omega-3. Tai yra naudingos mūsų organizmui polinesočiosios riebalų rūgštys, kuriomis verta papildyti mitybą, siekiant palankaus efekto skirtingoms organizmo funkcijoms. Iš pastarųjų specialistai dažniausiai išskiria širdies ir kraujagyslių sistemą, smegenų veiklą, svorio kontrolę ir kitas.

Kodėl mums svarbios omega-3 rūgštys?

Atsakymų į klausimą, kodėl mums svarbios omega-3 rūgštys, ieškojimą norėtųsi pradėti nuo trumpos istorijos. Nors omega-3 riebalų rūgštys dar nuo 1930-ųjų žinomos kaip būtina sudedamoji dalis normaliam organizmo funkcionavimui, tik per pastaruosius kelerius metus buvo ištirta visapusė jų nauda sveikatai. 2004 m. JAV maisto ir vaistų administracija oficialiai pripažino omega-3 riebalų rūgščių veiksmingumą ir pareiškė, „kad EPR ir DHR riebalų rūgščių vartojimas sumažina koronarinės širdies ligos riziką“. Šiandien beveik visos oficialios sveikatos priežiūros įstaigos sutaria dėl naudingų omega-3 riebalų rūgščių savybių, susijusių ne tik su širdies ir kraujagyslių sistema, bet ir su daugeliu kitų organizmo funkcijų.

1 faktas: Omega-3 riebalų rūgštys yra būtinos mūsų organizmui

Omega-3 atlieka svarbų vaidmenį organizme – jos yra ląstelių membranų komponentai. Be jų ląstelė tiesiog negali egzistuoti. Mūsų kūnas susideda iš trilijonų ląstelių, kurioms būtinos Omega-3 riebiosios rūgštys! Be to, pastarosios tarnauja kaip žaliava hormonų, kurie kontroliuoja uždegiminius procesus organizme, sintezei ir pažeistų ląstelių, bei audinių regeneracijai.

2 faktas: Omega-3 gali būti širdies priepuolių ir insultų profilaktika

Širdies priepuoliai ir insultai yra pagrindinė mirties priežastis pasaulyje. Prieš kelis dešimtmečius mokslininkai pastebėjo, kad populiacijose, kurių pagrindinis maistas yra žuvis, šių ligų dažnis buvo labai mažas. Vėliau buvo nustatyta, kad tai susiję su omega-3 riebiosiomis rūgštimis, kurių gausus yra minėtų populiacijų maistas. Pastebėjus šią tendenciją, buvo atliekami moksliniai tyrimai, kuriais įrodyta, kad omega-3 riebalų rūgštys yra naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai. Kita širdies sveikatai būtina medžiaga yra magnis. Tai yra maistinė medžiaga, kuri padeda Jūsų kūnui gaminti energiją bei tinkamai veikti raumenims, arterijoms ir širdžiai. 

 

3 faktas: Omega-3 naudingos aktyviai besitreniruojantiems

Omega-3 riebalų rūgštys pagerina bendrą tonusą, ištvermę, nervų ir raumenų funkciją. 2015 m. atliktas tyrimas parodė, kad visos išvardintos organizmo funkcijos tyrime dalyvavusiems sportininkams akivaizdžiai pagerėjo, lyginant su placebo grupe. Omega-3 yra prostaglandinų – natūralių priešuždegiminių biologiškai aktyvių kraujo komponentų – pirmtakės. Prostaglandinai mažina skausmą ir uždegimą. Taigi, reguliariai vartojant omega-3 papildus arba pakankamai gaunant jų su maistu, sumažėja raumenų audinio pažeidimų tikimybė, sutrumpėja atsigavimo po treniruotės laikas.

4 faktas: Omega-3 greitina medžiagų apykaitą

Omega-3 riebiosios rūgštys ne tik greitina medžiagų apykaitą, bet ir geba pagreitinti raumenų masės augimą. Todėl yra naudingos tiek lieknėjantiems, tiek sportuojantiems asmenims. Taip pat daugėja įrodymų, kad su maistu ar papildais gaunamos omega-3 rūgštys, ypač ilgos grandinės riebalų rūgštys, EPR ir DHR, gali sumažinti atsparumą insulinui, tokiu būdu, galimai veikdamos kaip 2 tipo cukrinio diabeto profilaktinė priemonė.

5 faktas: Omega-3 naudingos smegenų veiklai

Įrodyta, kad omega-3 gerina smegenų veiklą, kelia nuotaiką (įtakoja laimės hormono, serotonino, gamybą; mažina depresijos simptomus). Smegenų medžiaga yra sudaryta iš 60 % riebalų, todėl norint, kad šis organas tinkamai funkcionuotų, būtina papildyti maistą omega-3 riebalų rūgštimis arba vartoti jų papildus. Ilgalaikis omega-3 riebalų rūgščių poveikio smegenims tyrimas įrodė, kad jos gali užkirsti kelią psichologiniams sutrikimams vaikams ir paaugliams. Ne ką mažiau svarbus, šiuo atžvilgiu, yra ir vitaminas D. Paskutiniais tyrimais įrodyta, kad jo trūkstant, dažniau sergama depresija, jaučiamas irzlumas. Na, o svarbiausia Omega-3 ir vitaminą D vienijanti savybė – sklandus imuninės sistemos veiklos palaikymas.

 

6 faktas: Omega-3 gerina naujagimių smegenų sveikatą, regėjimą

DHR sudaro 40% polinesočiųjų riebalų rūgščių smegenyse ir 60% tinklainėje. Todėl nenuostabu, kad kūdikiai, maitinami DHR praturtinta dieta, turi geresnį regėjimą nei kūdikiai, maitinami mišinėliais be šios medžiagos. Kiti teigiami Omega-3 aspektai kūdikiams: efektyvesnis protinių gebėjimų, bendravimo ir socialinių įgūdžių vystymasis; mažesnė elgesio problemų tikimybė; sumažėjusi autizmo ir cerebrinio paralyžiaus rizika.

7 faktas: Augaliniuose šaltiniuose nėra pakankamai omega-3

Yra trijų tipų omega-3: alfa-linoleno rūgštis (ALR), eikozapentaeno rūgštis (EPR) ir dokozaheksaeno rūgštis (DHR). Augaliniuose produktuose daugiausia yra alfa-linoleno rūgšties, kuri paverčiama naudingomis EPR ir DHR, bet ne daugiau kaip 5%. Tuo tarpu mums reikalingos būtent EPR ir DHR! O dar geriau gauti visą 8-ių omega-3 riebalų rūgščių spektrą. Tai įmanoma, vartojant unikalų NeoLife maisto papildą: „Omega-3 Salmon Oil Plus“ žuvų taukai.

Tai viso labo 7 faktai apie omega-3. Jų yra kur kas daugiau. Tačiau tikimės, kad net ši trumpa pažintis leis praplėsti žinių bagažą apie šias itin naudingas polinesočiąsias riebalų rūgštis.

Grįžti atgal