Ar kada susimąstėte, kuo naudingas kofermentas Q10, svarbu paminėti, kad jauname amžiuje žmogaus organizmas gamina pakankamą kiekį kofermento Q10. Tačiau laikui bėgant sintezės procesai sulėtėja, o tai prisideda prie sveikatos problemų ir odos bei viso organizmo senėjimo procesų. Tuomet reikėtų mėginti organizmą papildyti šia svarbia medžiaga, vartojant maisto produktus, turinčius Q10, ar specialius papildus.

 

Kofermento Q10 nauda organizmui

Pamėginkime išsiaiškinti, kokia yra kofermento Q10 nauda organizmui? Visų pirma, tai yra galingas antioksidantas, mažinantis laisvųjų radikalų poveikį organizmui. Kofermentas Q10 juos neutralizuoja ir neleidžia paveikti organizmo ląstelių. Dėl to natūralus senėjimas sulėtėja, ir tai galioja ne tik odai, bet ir visiems audiniams bei organams. Tai padeda žmogui ilgiau išlikti jaunam ir sveikam.

Šio elemento poveikis labiausiai pastebimas, vertinant odos būklę. Esant pakankamoms jo atsargoms, odoje mažėja raukšlės, išsilygina epidermis, suvienodėja veido odos spalva. Ankstyvo senėjimo požymiai tampa daug mažiau pastebimi. Daugelis moterų geria specialius kofermento papildus, tačiau šios medžiagos gauname ir su kasdiene mityba. Pažiūrėkime, kokiuose maisto produktuose yra kofermento Q10 ir, ar tokio šaltinio pakanka.

Maisto produktai, turintys kofermento Q10

Maisto produktai, turtingi šios medžiagos, yra geras pasirinkimas tiems, kuriems šiek tiek sumažėjo ubidekarenono (kitas CoQ10 pavadinimas) gamyba arba tiems, kuriems dar nėra didelio jo trūkumo. Jei organizmui labai trūksta kofermento Q10, patartina išgerti maisto papildų kursą. Taigi, kokiuose maisto produktuose yra Šio svarbaus elemento? Toliau pateikiamame sąraše yra maisto produktų, kurie leidžia ilgiau išlikti jauniems ir sveikiems. Skliausteliuose nurodomas kofermento kiekis 100-e gramų produkto:

· Jautienos širdis (99.8);

· Kiaulės širdis (20.3);

· Upėtakis ir lašiša (12);

· Sojų aliejus (9.2);

· Rapsų aliejus (6.35);

· Alyvuogių aliejus (4.1);

· Jautienos kepenys (3.9);

· Jautiena (3.1);

· Sojos (3);

· Ėriukas (2.9).

 

Taigi, geriausi ubidekarenono šaltiniai yra mėsa ir žuvis. Jautienos širdyje yra kelis kartus daugiau kofermento nei bet kuriame kitame maiste. Tačiau ne visi mėgsta subproduktus, todėl ant stalo turi būti bet kokios mėsos: vištienos, ėrienos ar jautienos. Na, o norėdami kompensuoti ne tik kofermento, bet ir riebalų rūgščių trūkumą, turėtumėte reguliariai valgyti raudoną žuvį. Na, o esant dideliam Q10 trūkumui vyresniame amžiuje, reikėtų vartoti ir jo papildus.

Kofermento Q10 įtaka imunitetui

Kofermentas Q10 (CoQ10) ląstelėje atlieka daugybę svarbių vaidmenų, kurių reikia optimaliam imuninės sistemos funkcionavimui. Jis padidina imunoglobulino G ląstelių skaičių kraujo serume ir gerina užkrūčio liaukos sveikatos būklę (joje vyksta imuninių ląstelių grupės brendimas). Dar vienas svarbus šios medžiagos vaidmuo mūsų organizme – jo gebėjimas slopinti uždegimus, mažinant uždegiminių genų ekspresiją.

Supaprastintai kalbant apie kofermento Q10 poveikį imuninei sistemai, galima teigti, kad ši medžiaga pripildo ląsteles energijos, reikalingos imuninės sistemos sveikatai palaikyti, padeda susidoroti su išorinių infekcijų „antpuoliais“ ir pagerina ląstelių deguonies pasisavinimo procesus. Tokiu būdu teigiamai veikdamas imuniteto būklę ir imuninį atsaką į organizmą puolančias infekcijas. Naudinga mitybą papildyti ir vitaminu D, kuris taip pat prisideda prie imuniteto stiprinimo.

Kofermentas Q10 taip pat veikia kaip svarbus lipiduose tirpus antioksidantas, apsaugantis ląstelių membranas ir kraujotakos lipoproteinus nuo laisvųjų radikalų sukeltos oksidacinės žalos. Tokiu būdu apsaugodamas fagocitines ląsteles nuo susinaikinimo, kurį sukelia laisvųjų radikalų susidarymas šių ląstelių viduje.

Be to, kofermentas Q10 gali kiek sumažinti imuniteto susilpnėjimą vyresniame amžiuje, vadinamą imunosenescencija. Ši būklė apibrėžiama kaip laipsniškas imuninės funkcijos mažėjimas, susijęs su senėjimo procesu, ir yra vienas iš pagrindinių veiksnių, lemiančių vyresnio amžiaus žmonių sergamumą ir mirtingumą. Esant šiai būklei, daugelis imuninės sistemos ląstelių praranda savo funkcijas arba jos suprastėja. Taigi kofermentas Q10 – tikras jaunystės šaltinis!

 

Kokioms dar sritims svarbus kofermentas Q10?

Kofermentas Q10 taip pat svarbus, sergant širdies nepakankamumu ir skysčių kaupimusi organizme. Tyrimai parodė, kad širdies nepakankamumas gali būti susijęs su mažu CoQ10 kiekiu. Todėl jo vartojimas gali padėti sumažinti kai kuriuos širdies nepakankamumo simptomus, sumažinti su širdies nepakankamumu susijusią mirties ar hospitalizavimo tikimybę.

Taip pat ši medžiaga gali padėti mažinti nervinius skausmus, diabetine neuropatija sergantiems žmonėms. Tyrimai rodo, kad vartojant Q10, gerėja nervų sveikata ir sumažėja nervų skausmas žmonėms, sergantiems diabeto sukeltu nervų pažeidimu. Jis taip pat mažina migreninius galvos skausmus. Tyrimai rodo, kad Co Q10 gali sumažinti galvos skausmų dažnį maždaug 30 %, o su galvos skausmu susijusio pykinimo dienų skaičių – maždaug 45 %. Daugiau nei pusei pacientų, vartojančių CoQ10, galvos skausmas per mėnesį sumažėja 50%.

Pabaigoje svarbu paminėti, kad aptariamo kofermento gamyboje dalyvauja ir daugelis kitų medžiagų, įskaitant vitaminus B2, B6 ir B12, folio rūgštį, mineralus – fluorą, magnį ir kalcį. Vadinasi, siekiant jaunatviškesnės išvaizdos ir geresnės sveikatos, svarbu vartoti ne tik kofermento Q10, bet ir kitų minėtų medžiagų gausų maistą, o esant reikalui, dietą papildyti maisto papildais.

Taigi, kai klausiama, kuo naudingas kofermentas Q10, visų pirma, norisi paminėti apsaugą nuo laisvųjų radikalų, padedančią ilgiau išsaugoti jaunatvišką organizmo ir odos būklę. Taip pat, norisi pabrėžti išskirtinę šio elemento naudą imunitetui bei širdies darbui, ir sveikai nervų sistemai palaikyti. Taigi, svarbu papildyti savo mitybą šio elemento turinčiu maistu ar vartoti jo papildus, ypač vyresniame amžiuje, kai itin kenčiama nuo laisvųjų radikalų žalos.

Grįžti atgal